Welke soorten spreidbroekjes zijn er?

Artikel 7 van 11

Spreidbroek

Heupdysplasie en heupluxatie wordt behandeld met een spreidbroekje. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes zodanig in een spreidstand blijven staan zodat de heupkop in het midden van de heupkom wordt geplaatst, zodat de heupkom zich goed kan ontwikkelen.

Vanaf wanneer moet mijn baby een spreidbroek dragen?

Meestal wordt een spreidbroek gebruikt vanaf 3 maanden of men moet al eerder een afwijking hebben geconstateerd. Wanneer de heupdysplasie wat later wordt ontdekt, wordt vanaf dat moment  de spreidbroek gedragen. Meestal wordt een spreidbroek tot de leeftijd van 2 jaar gedragen.

Moet het spreidbroekje constant gedragen worden?

Een spreidbroekje moet zoveel mogelijk worden gedragen, dag en nacht, maar mag bij het verschonen of het badje even af. Het verschilt echter per kind en de arts kan u daar goed bij adviseren.  De laatste maanden wordt dit meestal afgebouwd en hoeft het spreidbroekje alleen ’s-nachts aan.
Bij een heupluxatie mag de spreidbroek soms helemaal niet af, niet bij het wassen en ook niet bij het verschonen van je baby omdat de heup dan weer uit de kom kan schieten. In dit geval draagt je kindje dan een kralenspreider of een pavlik. Luister altijd goed naar het advies van je arts.

Wanneer de spreidbroek of pavlik niet af mag kun je je baby het beste met een washandje wassen op een aankleedkussen. De haren kun je wassen door een aankleedkussen naast een wasbak te leggen. Leg van te voren alles klaar en beter is het om dit met z’n tweeen te doen. Er zijn eventueel opblaasbare haarwas badjes te koop.

Is het dragen van een spreidbroek pijnlijk voor de baby?

Het dragen van een spreidbroek behoort geen pijn te doen. Wanneer je het gevoel hebt dat dit wel pijn doet, neem dan meteen contact op met de behandeld arts.

Zijn alle spreidbroeken hetzelfde?

Nee, niet alle spreidbroeken zijn hetzelfde. Niet elke heupafwijking is hetzelfde en daarom zijn er ook verschillende spreidbroeken die gebruikt kunnen worden. De meest gebruikte spreidbroeken zijn:

  • pavlik
  • campspreider
  • visserspreider
  • hilgenreiner

Hoe maak ik een vieze spreidbroek schoon?

Bij een campspreider en visserspreider maak je de klittenband dicht en maak de spreidbroek schoon met een doekje of oud tandenborsteltje met warm water met een sopje. Verwijder regelmatig de stofjes en draadjes uit het klittenband.

De Hilgenreiner is een handgemaakte spreidbroek en daar zit vaak leer in verwerkt. De orthopedisch instrumentenmaker kan je schoonmaakinstructies meegeven.

Als de pavlik niet af mag kun je hem ook niet wassen. Je kunt wel met een handwarm sopje met een doekje of een oude tandenborstel de vieze plekken schoon proberen te maken, maar maak het niet te nat.

Is er een passende slaapzak?

Een kindje met een spreidbroek past niet goed in een normale slaapzak. Daarom maken wij in ons eigen atelier extra brede slaapzakken waar de beentjes de ruimte hebben. Je kunt deze vinden bij onze spreidbroekkleding

Kan mijn kind door het dragen van een spreidbroek zich goed ontwikkelen?

Het kan zijn dat je kindje door het dragen van een spreidbroek een ontwikkelingsachterstand krijgt. Dit is niet blijvend en na verloop van tijd zal dit worden ingehaald. Wij hebben na de behandeling met het spreidbroekje een bobath therapeute ingeschakeld. Deze therapie richt zich vooral op kinderen met motorische moeilijkheden en met onze dochter is ook alles goed gekomen.

Mijn kindje kan niet omdraaien, krijgt hij/zij dan geen afgeplat hoofdje (plagiocefalie)?

Kindjes met een spreidbroekje of gipsbroek liggen veelal op hun rug, zij kunnen meestal niet op hun buik of zij liggen. Doordat zij constant op hun rug liggen, dit komt ook voor bij een voorkeurshouding, ontstaat er druk op dezelfde plek en kan er een afgeplatte of scheve schedel ontstaan. In extreme gevallen kan een correctie met een helm nodig zijn. Probeer zoveel mogelijk het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts te leggen, dit kun je doen door een favoriete knuffel van zijde te wisselen en regelmatig bij het spelen de aandacht te verdelen naar links en rechts. Zoals eerder genoemd kan een bobath therapeut je hiermee helpen. Ook kun je altijd bij je arts terecht.

Ook regelmatig op de buik leggen onder toezicht uiteraard, dit versterkt de nekspieren, een verschillende houding aannemen met voeden, aandacht vragen aan de niet-voorkeurskant zodat het kindje ook de andere kant opkijkt.

© 2022 - 2024 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel