Wat is een gipsbroek?

Artikel 9 van 11

Wat is een gipsbroek?

Een gipsbroek bestaat uit kunstof gips. De gipsbroek zorgt ervoor dat de beentjes bij een heupdysplasie in gespreide stand blijven. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels en het kruis is open gelaten voor de ruimte van een luier. De binnenzijde van het gips is zacht zodat er zo min mogelijke irritatie ontstaat en de huid niet beschadigd raakt. Een gipsbroek kun je niet uittrekken. Mochten er problemen met de gipsbroek ontstaan, zoals huidontsteking of pijn dan kan de gipsverbandmeester dit oplossen en eventueel nieuw gips aanbrengen. Soms zit er ter versterking een stok tusssen de benen, die is niet bedoeld om je kindje daaraan op te tillen. Een gipsbroek wordt meestal voor de duur van ongeveer 3 maanden aangelegd.

Hoe verschoon ik mijn kind bij een gipsbroek?

Bij het dragen van een gipsbroek is het belangrijk regelmatig de luier te verschonen. Voorkom dat de luier te lang blijft zitten. Het schoonhouden van gips is een hele klus, vooral aan de binnenzijde is dit zo goed als niet te doen. Het is geen reden om het gips te vervangen, dit gebeurd alleen bij zeer uitzonderlijke situalties, bijvoorbeeld als de huid is ontstoken.

De buitenkant kun je schoonhouden met een vochtige doek. Probeer te voorkomen dat het gips aan de binnenzijde nat wordt. Dit kun je drogen met een fohn, niet te heet, let daarop of met papieren zakdoekjes die je later weer verwijderd. Mocht er ontlasting of diarree in het gips komen, maak het dan schoon met billendoekjes. Bij de apotheek zijn producten verkrijgbaar tegen geurtjes, Confort Aid en Nilodor.

Wat moet ik in de gaten houden als mijn kind een gipsbroek draagt?

Je kunt eventuele scherpe randjes afplakken met vilt of badstof, dit kun je in de gipskamer krijgen of met een inlegkruisje. Mocht je baby last van krampjes krijgen dan is dat erg lastig bij een gipsbroek, ze kunnen immers de beentjes niet strekken, iets wat ze doen als ze krampjes krijgen. Neem wat langer de tijd om je kindje te laten boeren na de voeding. Mochten de krampjes een probleem worden neem dan contact op met de arts om eventuele andere voeding of medicijnen tegen krampjes te krijgen.

Welke kleding past over een gipsbroek?

Normale broeken passen niet over een gipsbroek. Bij ons vindt u broeken en jumpsuits die wel over een gipsbroek passen. De gehele onderzijde kan open zodat verschonen een stuk gemakkelijker wordt. Ook kunnen ze gebruikt worden bij gipsbroeken waar een stok tussen zit.
Met een broek over de gipsbroek wordt voorkomen dat het gips vies wordt en het is prettiger een kindje op schoot te hebben als hij/zij een broek daarover draagt (met blote benen) gips is erg hard en kan scherp aanvoelen op je huid. Het ziet er bovendien ook beter uit en oogt niet meteen zo medisch.

Onze heupdysplasiekleding vindt u hier.

Hoe til ik mijn kindje met gipsbroek op?

Til je kindje met gipsbroek nooit alleen onder zijn/haar oksels op maar ondersteun ook het onderlichaam. Een kindje met een gipsbroek optillen is erg zwaar, het geeft niet mee. Wat kan helpen is een heupdrager, dat is een draagriem met ingebouwd zitje zodat je je kindje makkelijker kan dragen, het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld.

Hoe kan mijn kindje het beste zitten in een gipsbroek?

Zitten in een gipsbroek is niet makkelijk.Vaak passen gewone kinderstoelen en wipstoeltjes niet meer. Voor kleine kinderen die nog niet zelf kunnen zitten is de zitzak heupdysplasie een ideaal zitje. De baby seat kan gevuld worden met allemaal hele kleine korreltjes. Door de korrels vormt de zitzak zich naar het lichaam en dat is bijzonder fijn voor kindjes met een gipsbroek. De rug en hoofdje worden zo goed ondersteund. Ook erg handig met eten geven. Als je kindje de gipsbroek niet meer nodig heeft kun je deze zitzak ook als gewone zitzak blijven gebruiken.

Voor kindjes die zelf kunnen zitten zijn er speciale gipsbroekstoelen te huur, de krabat jockey

Hoe slaapt mijn kindje met een gipsbroek?

Wij hebben speciale slaapzakken die passen bij kindjes in een gipsbroek. Ze zijn extra breed en je kindje blijft lekker warm. Het hangt er vanaf hoe het gips is gezet maar het is misschien comfortabeler ter ondersteuning een opgerolde handdoek onder de beentjes te leggen zodat de gips niet in de rug duwt.

Wilt u meer weten over heupdysplasie, dan kunt u meer informatie vinden op:  www.heupafwijkingen.nl

Je kunt hier de brochure downloaden.

© 2022 - 2024 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel