In deze kennisbank leggen we uit wat heupdysplasie is en de verschillende vormen daarvan.

1. Heupdysplasie baby

Als je baby wordt geboren met een heupdysplasie wil dat zeggen dat het heupgewricht niet goed is ontwikkeld. De heup heeft een heupkop en een heupkom. Bij een aangeboren heupdysplasie is de heupkom niet diep genoeg om de heupkop goed om zijn plaats te houden en kan de heup makkelijk uit de kom gaan. Meestal is heupdysplasie niet pijnlijk.

Wanneer de heup uit de komt gaat en niet vanzelf terug in de kom gaat, dan is er spraken van een heupluxatie.

Op ongeveer 20 op de 1000 baby’s wordt geboren met een heupdysplasie.  Heupdysplasie komt 4x vaker voor bij meisjes dan bij jongens, dit komt omdat meisjes gevoeliger zijn voor de hormonen van de moeder die de banden weker maken, net voor de bevalling om deze soepeler te laten verlopen.
Het komt 2x vaker voor bij de linkerheup dan bij de rechterheup.
Inbakeren kan de kans op een heupdysplasie bij een baby vergroten

2. Oorzaken heupdysplasie

De oorzaak is niet precies bekend. We weten wel dat erfelijkheid en de positie van de baby in de baarmoeder een rol speelt, vooral als de baby in een stuit heeft gelegen. Kinderen die in een draagdoek worden gedragen waarbij de beentjes in spreidstand zitten, lijken minder snel heupdysplasie te ontwikkelen dan kinderen die ook met de beentjes worden ingebakerd. Af en toe komt een heupafwijking voor bij andere aangeboren afwijkingen zoals klompvoetjes, open ruggetje (spina bifida).

Behandeling is nodig om vroegtijdige slijtage aan de heup te voorkomen.

3. Hoe wordt heupdysplasie ontdekt?

Op het consultatiebureau wordt onderzocht of er een verschil is in de stand van de heupjes en of er sprake is van verschil in beenlengte, ook een asymmetrische bilplooi kan een aanwijzing zijn op een heupafwijking maar dit hoeft niet persee zo te zijn. Is er sprake van beenlengte verschil dan zou dit kunnen duiden op heupluxatie, dan is de heup uit de kom. Ook stijfheid in de heupen en Clicky Hips kunnen een aanwijzing zijn op een heupafwijking.

Bij het vermoeden van een heupafwijking wordt er een echo of een rontgenfoto gemaakt.  Soms wordt er gekozen voor een arthogram, er wordt eerst (onder narcose) een contrastvloeistof in het heupgewricht ingespoten en daarna een rontgenfoto gemaakt.

Helaas wordt heupdysplasie niet altijd tijdig ontdekt bij baby’s. Toch kan een behandeling op latere leeftijd tot een goed resultaat leiden. Zelfs op latere leeftijd wordt door pijnklachten pas ontdekt dat er sprake is geweest van een heupdysplasie.

4. Onderzoek

Beenlengteverschil
Bij een beenlengte verschil voert men de Galeazzi test uit. De baby ligt op zijn rug en de knietjes zijn naast elkaar gebogen. Als de knietjes niet even hoog zijn dan kan er sprake zijn van een heupdysplasie.

 

 

 

 

Stijfheid in de heupen
Bij het verschonen van de baby valt het ene been dan soepeler naar buiten dan het andere been. Doordat het lichaam de heup in de kom probeert te houden bij een heupdysplasie wordt de heup stijver.

Clicky Hips
Bij het naar buiten bewegen van de benen, zoals bij de Galeazzi test, kun je een klik horen, je kunt het zelfs voelen. Dit kan wijzen op een heupdysplasie maar hoeft dit niet altijd te zijn, soms kan dit ook het geluid zijn van de gewrichtsbanden.

Asymmetrische bilplooi
Wanneer een baby een assymmetrische bilpe kan dit wijzen op een heupdysplasie. Door middel van een echo zal dit worden vastgesteld.

5. Wat kan er gebeuren als heupdysplasie niet tijdig wordt ontdekt?

De gevolgen van het niet tijdig ontdekken van een heupdysplasie kunnen behoorlijk groot zijn. Toch kan behandeling op latere leeftijd tot een goed resultaat leiden. Helaas is dit niet altijd het geval, er kan sprake zijn van vroegtijdige slijtage van het heupgewricht, vergroeiing wat kan leiden tot mank lopen en pijnklachten. Lees  op ons blog maar eens " ons verhaal over heupdysplasie". 

6. Waar loop je tegenaan met een baby met heupdysplasie?

Speciale heupdysplasiekleding is er bijna niet te vinden, daarom ben ik zelf begonnen met het maken van deze speciale kleding. Broekjes die over of onder een spreidbroekje passen of over een gipsbroek. Jurkjes met hogere taille zodat deze over een spreidbroekje kunnen vallen. Ook waren er geen slaapzakken waar mijn baby met een spreidbroekje in past. Het autostoeltje was ook zo'n probleem, dat paste niet meer. Wij hebben dit opgelost door een kussen in het autostoeltje te leggen zodat onze dochter er wat hoger in zat en de beentje over de zijkanten van het autostoeltje heen pasten. 

Maxi Cosi heeft speciale autostoeltjes voor kinderen in een spreidbroek of gipsbroek Deze kun je bij Maxi Cosi huren. Dit is de Maxi Cosi Opal (https://www.maxi-cosi.nl/maxi-cosi-happy-hips-service)

 

Spreidbroek

Heupdysplasie en heupluxatie wordt behandeld met een spreidbroekje. Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes zodanig in een spreidstand blijven staan zodat de heupkop in het midden van de heupkom wordt geplaatst, zodat de heupkom zich goed kan ontwikkelen.

Vanaf wanneer moet mijn baby een spreidbroek dragen?

Meestal wordt een spreidbroek gebruikt vanaf 3 maanden of men moet al eerder een afwijking hebben geconstateerd. Wanneer de heupdysplasie wat later wordt ontdekt, wordt vanaf dat moment  de spreidbroek gedragen. Meestal wordt een spreidbroek tot de leeftijd van 2 jaar gedragen.

Moet het spreidbroekje constant gedragen worden?

Een spreidbroekje moet zoveel mogelijk worden gedragen, dag en nacht, maar mag bij het verschonen of het badje even af. Het verschilt echter per kind en de arts kan u daar goed bij adviseren.  De laatste maanden wordt dit meestal afgebouwd en hoeft het spreidbroekje alleen ’s-nachts aan.
Bij een heupluxatie mag de spreidbroek soms helemaal niet af, niet bij het wassen en ook niet bij het verschonen van je baby omdat de heup dan weer uit de kom kan schieten. In dit geval draagt je kindje dan een kralenspreider of een pavlik. Luister altijd goed naar het advies van je arts.

Wanneer de spreidbroek of pavlik niet af mag kun je je baby het beste met een washandje wassen op een aankleedkussen. De haren kun je wassen door een aankleedkussen naast een wasbak te leggen. Leg van te voren alles klaar en beter is het om dit met z'n tweeen te doen. Er zijn eventueel opblaasbare haarwas badjes te koop.

Is het dragen van een spreidbroek pijnlijk voor de baby?

Het dragen van een spreidbroek behoort geen pijn te doen. Wanneer je het gevoel hebt dat dit wel pijn doet, neem dan meteen contact op met de behandeld arts.

Zijn alle spreidbroeken hetzelfde?

Nee, niet alle spreidbroeken zijn hetzelfde. Niet elke heupafwijking is hetzelfde en daarom zijn er ook verschillende spreidbroeken die gebruikt kunnen worden. De meest gebruikte spreidbroeken zijn:

  • pavlik
  • campspreider
  • visserspreider
  • hilgenreiner

Verderop leggen we de verschillen van deze spreidbroeken uit.

Hoe maak ik een vieze spreidbroek schoon?

Bij een campspreider en visserspreider maak je de klittenband dicht en maak de spreidbroek schoon met een doekje of oud tandenborsteltje met warm water met een sopje. Verwijder regelmatig de stofjes en draadjes uit het klittenband.

De Hilgenreiner is een handgemaakte spreidbroek en daar zit vaak leer in verwerkt. De orthopedisch instrumentenmaker kan je schoonmaakinstructies meegeven.

Als de pavlik niet af mag kun je hem ook niet wassen. Je kunt wel met een handwarm sopje met een doekje of een oude tandenborstel de vieze plekken schoon proberen te maken, maar maak het niet te nat. 

Is er een passende slaapzak?

Een kindje met een spreidbroek past niet goed in een normale slaapzak. Daarom maken wij in ons eigen atelier extra brede slaapzakken waar de beentjes de ruimte hebben. Je kunt deze vinden bij onze speidbroekkleding

Kan mijn kind door het dragen van een spreidbroek zich goed ontwikkelen?

Het kan zijn dat je kindje door het dragen van een spreidbroek een ontwikkelingsachterstand krijgt. Dit is niet blijvend en na verloop van tijd zal dit worden ingehaald. Wij hebben na de behandeling met het spreidbroekje een bobath therapeute ingeschakeld. Deze therapie richt zich vooral op kinderen met motorische moeilijkheden en met onze dochter is ook alles goed gekomen.

Mijn kindje kan niet omdraaien, krijgt hij/zij dan geen afgeplat hoofdje (plagiocefalie)?

Kindjes met een spreidbroekje of gipsbroek liggen veelal op hun rug, zij kunnen meestal niet op hun buik of zij liggen. Doordat zij constant op hun rug liggen, dit komt ook voor bij een voorkeurshouding, ontstaat er druk op dezelfde plek en kan er een afgeplatte of scheve schedel ontstaan. In extreme gevallen kan een correctie met een helm nodig zijn. Probeer zoveel mogelijk het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts te leggen, dit kun je doen door een favoriete knuffel van zijde te wisselen en regelmatig bij het spelen de aandacht te verdelen naar links en rechts. Zoals eerder genoemd kan een bobath therapeut je hiermee helpen. Ook kun je altijd bij je arts terecht.

Ook regelmatig op de buik leggen onder toezicht uiteraard, dit versterkt de nekspieren, een verschillende houding aannemen met voeden, aandacht vragen aan de niet-voorkeurskant zodat het kindje ook de andere kant opkijkt.

Je kunt ook een rugliggingsteun van Doomoo gebruiken ter voorkoming van een afgeplat hoofje. Hiervoor verwijzen wij u naar: https://www.doomoo-webshop.nl/product/doomoo-basics-supreme-sleep-large-rugliggingsteun/


Pavlik

Wat is een Pavlik?

Een pavlik bandage is een soort harnas het bestaat uit katoenen banden die versterkt zijn met nylon, hierdoor worden de beentjes opgetrokken en wordt de heupkop beter in de heupkom gehouden. De bandage zal regelmatig worden bijgesteld totdat de beentjes in de gewenste spreidstand komen. De Pavlik-bandage wordt meestal gebruikt bij kindjes met een leeftijd tot zeven maanden.

 

 

Mag de pavlik af met het verschonen van de baby?

Soms mag de pavlik met het verschonen of in bad gaan even af, dit hangt helemaal af van het advies van de behandelend arts. Volg dit advies absoluut op, bij heupluxatie zou anders de heup uit de kom kunnen gaan.

Wat voor kleding heb je nodig bij het dragen van een pavlik?

Wij verkopen leggings die onder een pavlik gedragen kunnen worden. Door de inzet van een apart kruis ontstaat er extra strech gemak en ontstaan er weinig hinderlijke plooien. Ideaal zijn dan ook de leggings met drukknoopsluiting.

Onze jumpsuits kunnen ook over de pavlik gedragen worden.

Opmerking: broeken met een tailleband mogen NIET over een pavlik gedragen worden. De tailleband drukt op de bandjes die via de schouders naar de knietjes lopen waardoor de stand van de beentjes wordt veranderd.

Slapen met een pavlik hoe gaat dat?

Het is fijn dat de beentjes met het dragen van een pavlik veel ruimte hebben. Onze slaapzakken zijn speciaal ontwikkeld voor kindjes die een pavlik dragen, deze slaapzak is extra breed en door het dragen van een slaapzak kunnen ze de pavlik niet losmaken.

De slaapzakken zijn te gebruiken bij alle spreidbroeken en gipsbroek. De slaapzak is evenlang als een normale slaapzak, zodat ook na het dragen van een spreidbroek deze slaapzakken te gebruiken zijn. 

Welke kleding kan mijn kindje het beste dragen als de pavlik niet af mag?

Onze jumpsuits zijn uitstekend te dragen over een pavlik. De jumpsuits kunnen helemaal open van enkel tot enkel zodat je je baby goed kunt verschonen. De jumpsuits sluiten met drukknoopjes op de schouder zodat het hoofje er gemakkelijk doorheen past. We gebruiken tricot stof die gemakkelijk rekt. Met een leuk vestje erover heen is dit een heel draagbaar kledingstuk bij het dragen van een pavlik.

Hoe vervang ik een rompertje onder een pavlik?

Bij het wisselen van bijvoorbeeld het rompertje is het belangrijk om slechts één onderdeel van het borstgedeelte van het harnas te verwijderen. Je kunt dit het beste samen met iemand doen.

Bron: International Hip Dysplasie Institute.

Leg je baby op een stabiele ondergrond neer en maak eerst de borstband aan de voorzijde los die vastzit met klittenband, niet uittrekken!

Maak de schouderband 1 los en haal de rechterarm uit het rompertje. Doe het rompertje over het hoofd van de baby en maak de schouderband 1 weer vast.

Maak de andere schouderband 2 los en verwijder het rompertje. Trek meteen het nieuwe rompertje over de linkerarm aan en over het hoofdje, maak de schouderband 2 weer vast.

Maak vervolgens schouderband 1 weer los en haal de rechterarm weer door de mouwopening

Haal het rompertje onder de losse borstband door en maak het rompertje aan de onderzijde met drukknoopjes weer vast. Let op dat schouderband 1 en 2 weer goed over het rompertje vast zitten. Controleer of de schouderbanden terug zijn op hun markering. 

Trek de borstband weer strak zodat je vier vingers tussen de borst van de baby en de borstband kunt krijgen

Hoe verwissel ik sokken met een pavlik?

Gebruik kniekousen onder de beenriemen en slofjes om schuren te voorkomen. Als je de sokken wilt verwisselen maak dan beide
riemen 5 los en verwijder maar één voet tegelijk uit de pavlik, wissel het sokje en doe het voetje weer terug in de pavlik en herhaal dit voor het andere sokje. Geadviseerd wordt om katoenen sokken te gebruiken.


Campspreider

Wat is een campspreider?

Een campspreider is een spreidbroekje dat gemakkelijk af kan. Het is gemaakt van kunstof met een instelbare metalen strip aan de voorzijde. De tailleband en beenbanden sluiten met klittenband). De bovenbenen blijven op hun plaats terwijl de onderbenen gemakkelijk kunnen bewegen. Door deze stand wordt de heupkop goed in het heupgewricht gehouden. Met de metalen strip kan de gewenste spreidbreedte door de arts worden afgesteld.

 

Welke kleding is geschikt bij het dragen van een campspreider?

Het is fijn om iets onder de campspreider te dragen, daarom zijn onze leggings met extra ingezet kruis daar uitermate geschikt voor. Maar ook onze harembroekjes zijn fijn om over de campspreider te dragen, je ziet dan het spreidbroekje niet.
Bij warm weer zouden de bovenbeentjes kunnen gaan zweten, een oplossing kan zijn de voetjes van sokken te knippen en deze onder de beenbanden te doen.

Ook kunnen onze extra brede slaapzakken worden gebruikt als je kindje een campspreider draagt. De beentjes hebben extra ruimte en je kindje kan de campspreider ook niet losmaken.
 

Gipsbroek

Wat is een gipsbroek?

Een gipsbroek bestaat uit kunstof gips. De gipsbroek zorgt ervoor dat de beentjes bij een heupdysplasie in gespreide stand blijven. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels en het kruis is open gelaten voor de ruimte van een luier. De binnenzijde van het gips is zacht zodat er zo min mogelijke irritatie ontstaat en de huid niet beschadigd raakt. Een gipsbroek kun je niet uittrekken. Mochten er problemen met de gipsbroek ontstaan, zoals huidontsteking of pijn dan kan de gipsverbandmeester dit oplossen en eventueel nieuw gips aanbrengen. Soms zit er ter versterking een stok tusssen de benen, die is niet bedoeld om je kindje daaraan op te tillen. Een gipsbroek wordt meestal voor de duur van ongeveer 3 maanden aangelegd.

Hoe verschoon ik mijn kind bij een gipsbroek?

Bij het dragen van een gipsbroek is het belangrijk regelmatig de luier te verschonen. Voorkom dat de luier te lang blijft zitten. Het schoonhouden van gips is een hele klus, vooral aan de binnenzijde is dit zo goed als niet te doen. Het is geen reden om het gips te vervangen, dit gebeurd alleen bij zeer uitzonderlijke situalties, bijvoorbeeld als de huid is ontstoken.

De buitenkant kun je schoonhouden met een vochtige doek. Probeer te voorkomen dat het gips aan de binnenzijde nat wordt. Dit kun je drogen met een fohn, niet te heet, let daarop of met papieren zakdoekjes die je later weer verwijderd. Mocht er ontlasting of diarree in het gips komen, maak het dan schoon met billendoekjes. Bij de apotheek zijn producten verkrijgbaar tegen geurtjes, Confort Aid en Nilodor.

Wat moet ik in de gaten houden als mijn kind een gipsbroek draagt?

Je kunt eventuele scherpe randjes afplakken met vilt of badstof, dit kun je in de gipskamer krijgen of met een inlegkruisje. Mocht je baby last van krampjes krijgen dan is dat erg lastig bij een gipsbroek, ze kunnen immers de beentjes niet strekken, iets wat ze doen als ze krampjes krijgen. Neem wat langer de tijd om je kindje te laten boeren na de voeding. Mochten de krampjes een probleem worden neem dan contact op met de arts om eventuele andere voeding of medicijnen tegen krampjes te krijgen.

Welke kleding past over een gipsbroek?

Normale broeken passen niet over een gipsbroek. Bij ons vindt u broeken en jumpsuits die wel over een gipsbroek passen. De gehele onderzijde kan open zodat verschonen een stuk gemakkelijker wordt. Ook kunnen ze gebruikt worden bij gipsbroeken waar een stok tussen zit.
Met een broek over de gipsbroek wordt voorkomen dat het gips vies wordt en het is prettiger een kindje op schoot te hebben als hij/zij een broek daarover draagt (met blote benen) gips is erg hard en kan scherp aanvoelen op je huid. Het ziet er bovendien ook beter uit en oogt niet meteen zo medisch.

Hoe til ik mijn kindje met gipsbroek op?

Til je kindje met gipsbroek nooit alleen onder zijn/haar oksels op maar ondersteun ook het onderlichaam. Een kindje met een gipsbroek optillen is erg zwaar, het geeft niet mee. Wat kan helpen is een heupdrager, dat is een draagriem met ingebouwd zitje zodat je je kindje makkelijker kan dragen, het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld.

Hoe kan mijn kindje het beste zitten in een gipsbroek?

Zitten in een gipsbroek is niet makkelijk.Vaak passen gewone kinderstoelen en wipstoeltjes niet meer. Voor kleine kinderen die nog niet zelf kunnen zitten is de zitzak heupdysplasie een ideaal zitje. De baby seat kan gevuld worden met allemaal hele kleine korreltjes. Door de korrels vormt de zitzak zich naar het lichaam en dat is bijzonder fijn voor kindjes met een gipsbroek. De rug en hoofdje worden zo goed ondersteund. Ook erg handig met eten geven. Als je kindje de gipsbroek niet meer nodig heeft kun je deze zitzak ook als gewone zitzak blijven gebruiken.

Voor kindjes die zelf kunnen zitten zijn er speciale gipsbroekstoelen te huur, de krabat jockey

Hoe slaapt mijn kindje met een gipsbroek?

Wij hebben speciale slaapzakken die passen bij kindjes in een gipsbroek. Ze zijn extra breed en je kindje blijft lekker warm. Het hangt er vanaf hoe het gips is gezet maar het is misschien comfortabeler ter ondersteuning een opgerolde handdoek onder de beentjes te leggen zodat de gips niet in de rug duwt.

Wilt u meer weten over heupdysplasie, dan kunt u meer informatie vinden op:  www.heupafwijkingen.nl

Je kunt ook de brochure hier downloaden

© 2015 - 2022 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel