Communie

Rond de leeftijd van 7 jaar doen kinderen vaak de eerste communie. Naar de kerk gaan en naderhand een communiefeest, dat is hoe wij de communie beleven.

Maar wat is dat, de heilige communie doen, ook wel plechtige communie genoemd, waarom wil je dit en wat als je niet gedoopt bent?

De heilige communie is een viering in een rooms-katholieke kerk waarbij kinderen rond de
6 a 7 jaar voor het eerst mee gaan doen met de eucharistieviering.  Met deze eucharistieviering dankt men God dat Jezus zijn leven gaf en dat God hun zal redden. Tijdens deze viering eten ze een hostie, die gezien wordt als een deel van het lichaam van Christus.

Na de kerkdienst  gaan de gasten en genodigden mee naar huis voor het communiefeest.  Alles is mooi versiert en de communicant draagt mooie communiekleding, vaak licht van kleur en de meisjes dragen dan meestal een feestelijk jurkje met een leuke strik, bijpassend haarstukje en/of tasje.

Niet alle kinderen vieren de eerste communie, het is niet verplicht. Je moet gedoopt zijn om je communie te mogen doen. En ben je gedoopt, maar je wilt niet je communie doen dan ben je daar vrij in. Sommige kinderen vieren in plaats van een communiefeest een lentefeest. Een communiefeest of lentefeest wordt meestal gevierd in de maand mei of juni.

Vroeger werd de eerste communie bijna door heel Nederland en België gevierd. Dit wordt steeds minder. Tegenwoordig wordt de eerste heilige communie vooral nog gevierd in het zuiden van Nederland, in Zeeland, Noord Brabant en Limburg en in België.

De outfit van een communiejurk of lentefeestjurk bestaat vaak uit een feestelijk jurkje met vestje of jasje, het kan immers in mei nog best wel koud zijn in de ochtend, een legging eronder met bijpassende schoentjes. Maar een broek dragen met een leuke bloes of tuniek kan natuurlijk met je communie ook. Klik hier voor onze communie en feestkleding.

Je ziet dat in Limburg en België vaak wordt gekozen voor een romantische communiejurk  met kant en ruches. Maar een communiejurk  of lentefeest jurk kan er ook wat stoerder uit zien en toch feestelijk zijn.

Echter communiejurken en lentefeestjurken kunnen uiteraard ook op andere feestjes worden gedragen. Je kunt ze uitstekend dragen als bruidsmeisje of als je naar een ander feest moet. Ook worden ze vaak gedragen tijdens het Suikerfeest.

 

 

 

 

© 2015 - 2022 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel