Pavlik

Wat is een Pavlik?

Een pavlik bandage is een soort harnas het bestaat uit katoenen banden die versterkt zijn met nylon, hierdoor worden de beentjes opgetrokken en wordt de heupkop beter in de heupkom gehouden. De bandage zal regelmatig worden bijgesteld totdat de beentjes in de gewenste spreidstand komen. De Pavlik-bandage wordt meestal gebruikt bij kindjes met een leeftijd tot zeven maanden.

Mag de pavlik af met het verschonen van de baby?

Soms mag de pavlik met het verschonen of in bad gaan even af, dit hangt helemaal af van het advies van de behandelend arts. Volg dit advies absoluut op, bij heupluxatie zou anders de heup uit de kom kunnen gaan.

Wat voor kleding heb je nodig bij het dragen van een pavlik?

Wij verkopen leggings die onder een pavlik gedragen kunnen worden. Door de inzet van een apart kruis ontstaat er extra strech gemak en ontstaan er weinig hinderlijke plooien. Ideaal zijn dan ook de leggings met drukknoopsluiting.

Onze jumpsuits kunnen ook over de pavlik gedragen worden.

Opmerking: broeken met een tailleband mogen NIET over een pavlik gedragen worden. De tailleband drukt op de bandjes die via de schouders naar de knietjes lopen waardoor de stand van de beentjes wordt veranderd.

Slapen met een pavlik hoe gaat dat?

Het is fijn dat de beentjes met het dragen van een pavlik veel ruimte hebben. Onze slaapzakken zijn speciaal ontwikkeld voor kindjes die een pavlik dragen, deze slaapzak is extra breed en door het dragen van een slaapzak kunnen ze de pavlik niet losmaken.

De slaapzakken zijn te gebruiken bij alle spreidbroeken en gipsbroek. De slaapzak is evenlang als een normale slaapzak, zodat ook na het dragen van een spreidbroek deze slaapzakken te gebruiken zijn.

Welke kleding kan mijn kindje het beste dragen als de pavlik niet af mag?

Onze jumpsuits zijn uitstekend te dragen over een pavlik. De jumpsuits kunnen helemaal open van enkel tot enkel zodat je je baby goed kunt verschonen. De jumpsuits sluiten met drukknoopjes op de schouder zodat het hoofje er gemakkelijk doorheen past. We gebruiken tricot stof die gemakkelijk rekt. Met een leuk vestje erover heen is dit een heel draagbaar kledingstuk bij het dragen van een pavlik.

Hoe vervang ik een rompertje onder een pavlik?

Bij het wisselen van bijvoorbeeld het rompertje is het belangrijk om slechts één onderdeel van het borstgedeelte van het harnas te verwijderen. Je kunt dit het beste samen met iemand doen.

Bron: International Hip Dysplasie Institute.

Leg je baby op een stabiele ondergrond neer en maak eerst de borstband aan de voorzijde los die vastzit met klittenband, niet uittrekken!

Maak de schouderband 1 los en haal de rechterarm uit het rompertje. Doe het rompertje over het hoofd van de baby en maak de schouderband 1 weer vast.

Maak de andere schouderband 2 los en verwijder het rompertje. Trek meteen het nieuwe rompertje over de linkerarm aan en over het hoofdje, maak de schouderband 2 weer vast.

Maak vervolgens schouderband 1 weer los en haal de rechterarm weer door de mouwopening

Haal het rompertje onder de losse borstband door en maak het rompertje aan de onderzijde met drukknoopjes weer vast. Let op dat schouderband 1 en 2 weer goed over het rompertje vast zitten. Controleer of de schouderbanden terug zijn op hun markering.

Trek de borstband weer strak zodat je vier vingers tussen de borst van de baby en de borstband kunt krijgen

Hoe verwissel ik sokken met een pavlik?

Gebruik kniekousen onder de beenriemen en slofjes om schuren te voorkomen. Als je de sokken wilt verwisselen maak dan beide
riemen 5 los en verwijder maar één voet tegelijk uit de pavlik, wissel het sokje en doe het voetje weer terug in de pavlik en herhaal dit voor het andere sokje. Geadviseerd wordt om katoenen sokken te gebruiken.